Link til forsiden
Åbningstider
Mandag - torsdag: 9.00 - 14.00
Fredag: 9.00 - 12.00
Subsite
Kyst Online

Overvågning af klitudvikling


Sidst opdateret: 26.5.15
Klitterne beskytter baglandet mod oversvømmelse på Ndr. Thorsminde Tange
Klitterne beskytter baglandet mod oversvømmelse på Ndr. Thorsminde Tange
Vestkysten kan generelt betegnes som en fladkyst bestående af et kystnært område, hvor bølgerne bryder, en sandstrand og en klitbarriere af forskellige dimension og udformning. En fladkyst er en meget dynamisk kyst, idet de tre områder er underlagt permanent forandring pga. vindens, vandstandens og bølgernes påvirkning.

Klitterne besidder en meget central rolle i forbindelse med beskyttelse mod højvande under en stormflod. Baglandet beskyttes mod oversvømmelse igennem den eksisterende klitbarriere. Klitbarrieren kan bestå af en eller flere klitrækker. Hvis strækningen har flere klitrækker, er det den første klitrække, som udsættes for havets kræfter.
Vestkysten kan generelt betegnes som en fladkyst bestående af et kystnært område, hvor bølgerne bryder, en sandstrand og en klitbarriere. En fladkyst er en meget dynamisk kyst.

Klitterne er vigtige i forbindelse med beskyttelse mod højvande i baglandet under en stormflod. Klitbarrieren kan bestå af en eller flere klitrækker.

Kystdirektoratet følger derfor løbende klitbarrierens udvikling, for at sikre, at klitbarrieren stadig kan modstå næste storm uden fare for gennembrud.

I perioderne mellem stormene foregår der mange processer, som er afgørende for klitbarrierens kort- og langsigtede udvikling.

For at undersøge udviklingen er Kystdirektoratet indgået i et samarbejde med Geografisk Institut ved Christian-Albrechts-Universitetet i Kiel (Tyskland) i vinterhalvåret 2007/08. Fra november 2008 til marts 2009 gennemføres et opmålingsprojekt, som skal belyse sandtransporten henover klitten på Ndr. Thorsminde Tange. Til højre under Filer kan du se et kort over området.

Projektet mundede ud i en rapport, som du kan downloade til højre under Filer. Rapporten er skrevet på tysk.

For yderligere informationer kontakt Senior Kysttekniker Thorsten Piontkowitz tpi@kyst.dk 
Copyright © 2009 Kystdirektoratet   |  Højbovej 1  |  7620  Lemvig
Telefon +45 99 63 63 63  |    kdi@kyst.dk  | CVR-nummer: 33 15 72 74

Webdesign & CMS by MCB Denmark